maanantai 21. huhtikuuta 2014

Kaunis Gozo

Yksi unelma kävi siis maaliskuun lopulla kohdallani toteen, kun osallistuin joogaretriitille Gozolla.



Yksi viikonloppuna työstettävistä tunteista oli taatusti edellisiltana kohdattu pettymys vuokraisäntään.

Retriitin teemana oli detox, mutta puhdistautuminen ei rajoittunut ainoastaan kehoon, vaan myös puhelimet laitettiin kiinni. Olin mielissäni kolmen päivän ulkomaailmavieroituksesta ja kotiin palattuani kuvotti selata taas facebookia.


Taksimatkalla viikonlopun majoitukseen juteltiin kuskin kanssa. Se oli pieneltä, 30 000 asukkaan Gozon saarelta kotoisin, käynyt maailmalla, kuten New Yorkissa kääntymässä 15 vuotta ja nyt taas palannut takaisin kotisaarelleen.

Juteltiin siitä, että miksi jotkut päättävät lähteä ja toiset jäädä ja miltä tuntuu palata suuresta maailmasta takaisin tänne kärpäsen paskan kokoiselle kiven kokkareelle.

Maltalle tullessani olin yllättynyt, että niinkin harva nuori lähtee saarelta kokeilemaan siipiään. Itellä ainakin ahdistaisi olla koko ikäänsä täällä. 

Mutta taksikuski sai mut näkemään sen, että tosiaan, täällähän on kaikki mitä ihminen saattaa toivoa, joten miksipä sitä tosiaan lähtisi. Vasta nyt, kun ensimmäinen vuosi alkaa täällä olla täysi, rupean itse näkemään miten kaunis paikka tämä onkaan.




Pyörä taitaa olla siihen asiaan avainsana. Bussista ei paljoa nää. 

Vuokrattiin Gozolla pyörät ja vaikka ei kovin pitkälle ehdittykään, niin luonto oli tosi kaunista. Nämä saaret on nyt parhaimmillaan, niin kuin Jaakko Selinkin sanoi; kun luonto on saanut janoamansa sateet ja kukkii parhaassa loistossaan, eikä täällä ole suomalaiselle vielä liian kuuma. 

Pelloilla miehet oli kuopimassa peltojaan vanhanliiton itsepökittävillä vehkeillä kun toisaalla juuri saarelle rantautunut Lidl roudaa tehotuotettuja sapuskoitaan rekoilla hyllyjen täytteeksi. En voi ymmärtää, miten kukaan on voinut sallia Lidlin tulon Gozolle. Taksikuskikin voivotteli, että miten nyt käy paikallisten pikkukauppojen. 

Ja Gozolla tuotetaan paikan päällä vaikka mitä ihanaa; hedelmiä, kasviksia, viiniä, hunajaa....

Tuoksu on huumava, värit valloittavat silmien verkkokalvot ja lintujen liverrys - niin ihanaa. Kumpa tämä voisi säilyä tällaisenaan koko kesän. Harmi että ilmat ovat koko ajan vain kuumempaan päin ja sateet harvenee.

Luulin, ettei tämä Maltan saari kovin hääppöinen ole, kunnes hankin sen pyörän! Ja nyt tuolla mäkiä kurvaillessa ajattelen että voi kuinka kaunis tämäkin saari osaa olla, ei pelkästään Gozo.

Gozolla oli jännä nähdä Azure window ikään kuin takaapäin ja se näytti niin pieneltä!

Tämä kuva joululta Azuren "oikealta puolelta"

Ja tässä toiselta puolen



Toisena päivänä käytiin toisessa suunnassa ja löydettiin tiililouhos!




Illalla oli upea katsella tähtiä ilman, että valosaaste himmensi näkymää ja meren aallot liplatti vain joitakin metrejä kauempana.



4 kommenttia:

  1. Hei! Todella kiva lukea tätä blogia, oon itse miettinyt myös Maltalle lähtöä joku kaunis päivä ja nää sun kirjotukset vain vahvistaa tunnetta! :D

    Ikää on tosin jo 38 vuotta mutta eipä kai tuo haittaa x)

    VastaaPoista
  2. Terve ekijii ja kiitos kommentista!

    Vastasinkin juuri yhteen kommenttiin, että ei se ikä määrittele mitään vaan tärkeintä on oma asenne.

    Haaveella on mukava leikitellä esimerkiksi miettimällä mikä on parasta, mitä sen toteutuessa voi tapahtua ja toisaalta mikä olisi kauhuskenaario (osoittautuu yleensä paljon pienemmäksi todellisuudessa). Pelot ja epäonnistumisen tunteet on vaan meissä niin tiukassa, että ne on oikein automatisoitunut meidän mieleen.

    Aikaisempi kommentti löytyy täältä: http://kylassa-maailmalla.blogspot.com/2014/02/takasin-maltalla.html

    VastaaPoista
  3. Kuulostaapa ihanalta tuo joogaretriitti :) Mitä tollanen viikonloppu maksaa siellä? Oon myös ihan villinä siitä että sitte Helsingissä aion hankkia salikortin ja siellä on hot-joogaa, pilatesta yms yms.

    VastaaPoista
  4. Mikään halpa harrastushan tää jooga ei oo. Toi viikonloppu siis majoituksella, ruuilla ja kuudella sessiolla makso 300 euroa. Katoin saman opettajan viikon mittasta retriittiä kesällä ja se maksokin sitten jo 1000 euroa ILMAN sapuskoita, huh huh. Toi 300 euroa oli mun mielestä viel semmonen ihan passeli...

    Tuolla retriitillä oli myös kaks emäntää irkuista, jotka harrastaa joogamatkailua. Seki ois ihan sikaihanaa, matkustaa eri paikkoihin joogaamaan. Mutta ne on ihan sikakalliita ja siihen vielä lennot päälle ni ei varmaan ihan heti tuu valitettavasti lähettyä. Netissä löytyy paljon joogamatkailusivustoja, joita itekki kävin ton retriitin jälkeen kuolaamassa (:

    VastaaPoista