tiistai 23. heinäkuuta 2013

Hagar Qim

Puhelin kilisee pöydällä Nokia Tunea saapuvan videopuhelun merkiksi. Jorkke vastaa Pohjois-Italiassa.

- Se on Martti täältä Maltalta moro, mitä kuuluu?

- No ei kai tässä kummempia, mitä ite?

- Ihan hyvää kiitos kysymästä. Löysin tuossa mukavan pikku tontin ja aattelin pistää mökin pystyyn. Sullahan se tais siellä olla niitä kivoja seinälaattoja. Ja oven karmit tarvisin kanssa.

- Joo. Voisin tässä samantien tällä puhelimen kameralla näyttää minkälaista löytys ni pistetään samantien tulemaan. Parissa päivässä ovat sitten siellä. 

Martti sai sirot seinälaattansa ja jykevät oven karmit niinkuin sovittiin, ja Hagar Qimin huushollista tuli tämän näkönen:







Ja ne oven karmit:







No ei, vaan oikeesti! Miten ihmeessä, en voi oikeesti ymmärtää, joskus ennen sian pieremää, 3000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, nämäki temppelit on rakennettu?? Ja miten joku on tajunnu että joo, mää haluan niitä kiviä mitä niillä on siellä Pohjois-Italiassa??

Sitte joissaki noista kivistä on semmosia pyöreitä kaiverruksia, niin ne on vissiin tähtiä merkinny niihin. Ja joissaki kivissä on eri tasolla semmosia helminauhoja, mikä merkkaa auringon kulloistakin korkeinta kohtaa. Eli todennäkösesti ne on laskenu aikaa niillä!

Ja tuossa ekassa kuvassa ku on tommonen tunneli, niin se on just siinä ja siksi, että tiettyyn aikaan vuodesta aurinko paistaa siitä suoraan läpi. Siis ihan ufoa ajatella että miten ihmeessä oikeesti tää on mahollista, ja miten ne on tajunnu tommosia asioita!?


Wikipedia tietää kertoa, että nämä rakennelmat Maltan eteläpuolella on maapallon vanhimpia uskonnollisia paikkoja. Kuitenkaan ihmisiä siellä ei uhrattu, vaan pelkästään eläimiä. Temppelit on myös Unescon perintölistalla vuodesta 92. Temppelit (toisen, Mnajdran, 500 metriä alamäkeen Martti varmaan rakensi kesämökiksi) on rakennettu sellasesta kivestä, että ne on tosi haurasta ja kärsii eroosiosta, joten niille on laitettu suojaksi tommonen teltta vuonna 2009. Suurin kivi tuossa rakennelmassa painaa 57 tonnia! Mitäää??

Ja päivän nippelitieto: näistä temppeleistä tulee kuva Malta pikkusenttien kolikoihin:


Laitan tähän nyt sitten ylös pientä ohjetta, jos joku joskus haluaa mennä kattoon. Ite ku rupesin netistä reittiä tuonne kattoon niin oli meinaan aika epäselvää.

Balluta Bayltä ite lähin yheltätoista Vallettaan. 11.54 lähtee Valletan isolta bussipysäkiltä bussi numero 71 Hagar Qimiin ja Blue Grottoon. Kaikki jää pois Blue Grottossa, mutta bussi jatkaa siitä vielä pari pysäkkiä eteenpäin Hagar Qimin temppeleille. Tunteroinen vierähtää bussilla Valletasta. Aikuisilta yheksän euroa sisään, ite pääsin opiskelijakortilla 6,5 egellä. 

Takasin tullessa mekin sitte pysähyttiin Blue Grottoon uimaan.

Tämä oli siis se couchurfingin kautta tekemäni reissu, mistä vihjasin edellisessä postauksessa. Meitä oli minä ja miekkoset espanjasta, ranskasta ja saksasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti