sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Festakausi on alkanut

Huomaa siis että festa.

Ei festari. Vaikka onkai se seki jo monessa paikkaa varmaan alkanu ja täälläkin alkaa viimestään ens viikonloppuna ku on "hippifestarit" eli Earth Garden.

Mutta festoista siis. Joskus viime kesänä siitä taisinki kertoa, ku kesän aikana näitä festoja järjestetään joka kaupungissa ja ihmettelin, että miten ne jaksaa ripustaa kaikki koristeet valolamppujen nokkaan ja roudata tielle hillittömän kokoset jeesuspatsaansa jne.

Keskiviikkona käytiin siis tuolla jossain Tarxienissa festoilla, kun kitaristi esiinty siellä. En tiiä, onko se koko kesän ensimmäinen, mutta ainakin mulle oli. 




Netti tietääkin kertoa, että festakausi kestää toukokuun lopusta aina syyskuulle ja sillä välillä on harvassa viikonloput, ettei jossakin juhlittaisi alueen nimikko pyhimystä (ei siis jeesusta!) ja vietettäisi yhtä kauden 60 festasta. Näyttipa pikasella vilkasulla joku ahne järjestävän neljät festat tänä kesänä! No se oli tietenkin tuo kaikista suosituin shoppailualue Sliema, joka niin tekkee. Tästä linkistä voi käydä tsekkaamassa kesän festat, josko siellä sattus oman vierailun kohalle olemaan lähellä jotkut menot. 

Tällä meidän alueella Swieqillä ei festaa näyttäny olevan.



Tyypillinen maltalainen festa kestää kolme päivää, ellei jopa kauemmin. Sitä ihmettelinki keskiviikkona tuolla Tarxienissa, ku siellä oli oikeen monipäiväset aikataulut kaikelle häppeningille ja minä luulin, että ne kestää vaan yhen päivän. Liekkö ne siis keskiviikkona alottanu siellä ja tänäänkö ne sitte loppus.



Sen lisäksi, että kaupunki ripustaa härpäkkeensä kaduille ja koristelee alueen pääkirkon henkeäsalpaavan kauniiksi, ihmiset itse koristelee omat asuntonsa, niin kuin noista kuvista näkee, ja jotkut jopa maalaa kärmpän ulkoa festan kunniaksi. Kaduilla on tietenkin kaiken maailman kojuja myytävine herkkuineen.



Festoja aletaan valmistella jopa kuukausia etukäteen; orkesterit harjoittelee ja marssijat mätsäävät askeliaan, ilotulituksia varten kerätään varoja ja kaupungin vapaaehtoiset aktiivithan nuo kaikki koristeet kaduille ripustaa. 

Ja illan hauskanpito loppuu tietenkin maltalaisten lempitavalla: ilotulituksin.


Tämä lause pullahti tuolta tekstistä ulos ku sinne lisäilin juttuja, mutta haluaisin sen kuitenkin mainita: Jotenki outoa, että on jo kesäkuu! Musta tuntuu että on vieläki huhtikuu. Kaikki kuukaudet on ollu niin kovin samanlaisia?

2 kommenttia:

  1. Moikka! Miten sulla menee siellä Maltalla kun ei oo kuulunut pitkään aikaan mitään? :) Terveisin Hanna

    VastaaPoista
  2. Terve Hanna! Tää hiljasuus onki päässy lipsahtamaan vähän turhan pitkäksi. Mukava kuitenkin nähdä, että siellä joku silti vielä muistaa (: Ehkä saan asiasta pian postausta ilmoille!

    VastaaPoista