Tässä postauksessa aion avautua läpikäymästäni viisumiprosessista. Kyseessä on siis opiskelijaviisumi Yhdysvaltoihin, jonka hakuprosessi on totaalisesti monimutkaisempi, kuin turistiviisumin vastaava. Koitan olla mahdollisimman yksityiskohtainen ja selostaa kohta kohdalta, koska itse ainakin olin ajoittain hieman hukassa.
Turistiviisumin Jenkkeihin saa suht helposti elektronisesti haettua, ja se tulee muistaa tehdä viimeistään 72 tuntia ennen maahantuloa.
Mutta, opiskelijaviisumi siis.
PROSESSI
Homma alkoi maaliskuun lopulla, kun Jenkkikouluuni piti hakea nettilomakkeella, hinta 45 euroa. Hakemuksen lisäksi piti hankkia englanninkielinen tiliote, joka vaaditaan näytöksi siitä, että kykenee tulemaan toimeen vaihtojakson ajan, eikä ole menossa maahan laittomasti töihin tai vastaavaa. Mikäli on mahdollista, kannattaa tiliotteen hintaa vertailla eri pankeissa, itse sain Samposta [edit: Nordeasta, ei siis Samposta] ilmaiseksi. Sen sijaan S-pankissa ei edes ollut mahdollista saada englanninkielistä tiliotetta. Tiliotteen vaadittava saldo 8000 dollaria, tämänhetkisen kurssin mukaan noin 6061 euroa. Mikäli varallisuutta ei pysty osoittamaan, Jenkkeihin meno tyssää tähän. Lisäksi koululle tuli luonnollisesti toimittaa kopio passista ja englanninkielinen Opintorekisteriote.
Kiitoksena tämän vaiheen suorittamisesta jenkkikoululta saapui nippu papereita; lukuisten tervetuloa -kirjeiden ohessa viisumin kannalta oleellinen I-20 lomake.
Viisumin nimi on Non-Immigrant Visa (DS-160). Hakemus täytetään siis online Helsingin Yhdysvaltojen suurlähetystön sivuilla, ja ennen hakemuksen täyttämistä kannattaa varmistaa, että kaikki tarvittavat dokumentit, kuten spesiaalikokoinen valokuva (digitaalisena), on käsillä. Ja tämä lahopää kehottaa lukemaan kaikki ohjeet ja kysymykset erittäin huolella. Hakemuksessa kysytään ummet ja lammet ja lammenvieret isovanhemmista lähtien, joten hakemuksen täyttämiseen kannattaa varata hyvästi aikaa ja kärsivällisyyttä. Viisumisivulla on arvioitu, että hakemuksen täyttäminen vie 75 minuuttia!
Heti alussa kannattaa ottaa talteen hakemuksen ID, jotta siihen voi palata myöhemmin, jos ei vaikka kykene täyttämään koko hakemusta kerralla tai ei ole tulostinta sillä hetkellä käsillä Confirmation Pagen tulostusta varten.
HAASTATTELU
Kun hakemuksen on tallentanut, voi varata ajan haastattelua varten. Tässä vaiheessa täytyy kuitenkin pitää huoli, että on maksanut ja saanut kuitin SEVIS -Feestä (Student and Exchange Visitor Program), jotta se on näyttää haastattelussa. Hintaa 200 dollaria (~ 170e), postitus kesti omalla kohdalla parisen viikkoa.
Lisäksi Suomeen tulee muistaa maksaa 136 euron MRV -maksu (the machine readable visa). Maksun määrä vaihtelee viisumin tyypin mukaan, opiskelijan F-tyypin maksu siis edellä mainitun verran. Tästäkin täytyy olla näyttää kuitti haastattelussa ja sen voi tulostaa nettipankista itse.
Ennen haastattelua varmista tuhanteen kertaan, että mukana on kaikki tarvittavat dokumentit, kuten kirjattu kirjekuori! Ja muista skrollata tuota edellisen linkin sivua tarpeeksi alas, jotta näet mitkä muut spesifit dokumentit koskevat juuri sinua, kuten opiskelijoiden kohdassa lukevat vakuutustodistut ja tiliote! Näitä kahta ei multa kuitenkaan kysytty, ja pojalle mua ennen, jolta ne kysyttiin eikä sillä niitä ollu, sanottiin että ne voi lähettää postissa perässä.
Toinen poika mua ennen ei edes päässyt sille toiselle virkailijalle, jolle noita papereita ois mahdollisesti pitänyt näyttää, koska se ei ollu tajunnu maksaa tota MRV:tä, eikä sillä myöskään ollu palautuskuorta. Onneksi mä olin jotenki sentään skarpannu ja osannu ottaa kaikki oikeet paperit messii, oon ylpeä itestäni!
Hintaa viisumilla siis:
- Koulun hakemus 45
- SEVIS- Fee 170
- MRV 136
- Junaliput Helsinkiin 80
- Kirjattu kirje 6
YHTEENSÄ: yli 400 euroa, nam
(Anteeksi kuvien puute, mutta eipä noissa dokumenteissa mitään jännää oo. Ainii, enkä uskaltanu ottaa kuvaa sieltä konsulaatista.)